brokuł, kalafior, marchew, jarmuż, pędy szparaga, burak, kapusta, czosnek, liście pietruszki, szpinak, brukselka, korzeń kurkumy, owoce i pestki granatu, borówki, maliny, owoce acai, żurawina, pestki winogron, jagody, jeżyny, bioflawonoidy cytrusowe, owoce dzikiej róży; bromelaina, papaina, spirulina, algi wodne, lucerna, sok z trawy jęczmiennej, chlorella, trawa pszeniczna, siemię lniane, liście mięty, nasiona kozieradki pospolitej, karczoch, korzeń imbiru, koper włoski, liście szałwii, korzeń żeń-szenia syberyjskiego, korzeń żeń-szenia amerykańskiego oraz ekstrakty z zielonej herbaty, skrzypu polnego, korzenia kurkumy, owoców głogu, owoców żurawiny, koszyczka rumianku, ziaren kakaowca, tamaryndowca malabarskiego
To wszystko w jednej tabletce? Ja nie zmieściłabym tego w
dużej reklamówce;) Czyli ktoś pomyśli sobie – zażyłem dzisiaj preparacik i już
nie muszę jeść warzyw...to jednak tylko moje czarne przypuszczenia i mam
nadzieję, że to się nigdy nie stanie. Wnioski wyciągnijcie sami czy zawarte w
preparacie warzywa, owoce i zioła naprawde dają przewagę nad innymi
preparatami.
Co to
opatentowana formuła bioperine? To standaryzowany ekstrakt z czarnego pieprzu, zawierający 95%-99% piperyny
(alkaloidu), pochodnej piperydyny.
Czarny pieprz należy do jednych z najpopularniejszych przypraw, ze
zwględy na specyficzny, gryzący efekt zawartej w nim piperyny. Poza tym znalazł
zastosowanie w lecznictwie, jako środek konserwyjący oraz w przemyśle
perfumeryjnym. W ostatnim czasie dowiedziono wielu fizjologicznych oddziaływań ekstraktu
z czarnego pieprzu na nasz organizm. Są to między innymi: stymulacja enzymów
trawiennych trzustki, polepszenie trawienia i znaczne skrócenie czas pasażu
żołądkowo-jelitowego pożywienia. W badaniach in vitro przedstawiono również działanie antyoksydacyjne piperyny.
Jak piperyna wpływa na biodostępność innych substancji, w tym suplementów
diety? środki na potencję Piperyna wspomaga naturalne procesy termogenezy w naszym organizmie,
pośrednio działając na przekaźnik wewnątrzkomórkowy cAMP. Zwiększenie
biodostępności przy pomocy bioperiny wiąze się z aktywacją kanałów TRPV1,
hamowaniem enzymu CYP3A4 oraz P-glikoproteiny, odpowiedzialnych za metabolizm i
transport między innymi leków i suplementów. W skrócie piperyna przyczynia sią do hamowania metabolizmu
leku/suplementu podanego doustnie zwiększając tym jego biodostępność.
Wykorzystano:
1. Lin Z, Liao Y, Venkatasamy R, Hider RC, Soumyanath A.
Amides from Piper nigrum
L. with
dissimilar effects on melanocyte proliferation in-vitro. J Pharm
Pharmacol. 2007 Apr;59(4):529-36. PubMed PMID: 17430636.
2. Lipiak D. Bioperyna (Piperyna) naturalny związek
zwiększający dostępność biologiczną suplementów diety
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz